برگزاری پنجمین جشنواره حماسه سرایی اقوام دنیا در بیشکک
به گزارش مجله عکسها، جشنواره بین المللی حماسه سرایی اقوام و ملل دنیا برای پنجمین بار در قرقیزستان با هدف تحکیم پل های فرهنگی بین المللی، نزدیکی ملت ها، مساعدت به گسترش بردباری و دوستی برگزار گردید.
به گفته عظمت جامانقول اف وزیر فرهنگ، اطلاع رسانی و گردشگری قرقیزستان، حماسه ماناس هر دو سال یک بار تمامی حماسه های دنیا را دور خود جمع می نماید. حماسه مهابهاراتا هندی، ایلیاد و ادیسه یونانی، شاهنامه فارسی و ماناس قرقیزی آیینه تاریخ، فرهنگ، سنتها و دنیا بینی هر ملت هستند. بنابراین در قرن 21 ضروری است این میراث غنی حفظ به نسل های آینده منتقل گردد.
مانند گذشته این جشنواره در دو مرحله علمی- کاربردی و فرهنگی- معرفتی برگزار گردید. در چارچوب این جشنواره همایشی تحت عنوان تصویر اسطوره ای و حماسی از دنیا به عنوان فرم انعکاس واقعیت به مناسبت 125- مین سالروز سایا قبای کارا لایف ماناس چی مشهور قرن بیستم برگزار گردید. در این همایش محققان و دانشمندانی از 23 کشور خارجی (کشورهای حوزه شوروی سابق، چین، هند، تبت، اروپا و آمریکای لاتین) به مسائل حفظ و ترویج میراث حماسی، تبادل تجربیات و ارائه دستاوردهای خود در این زمینه پرداختند.
به گفته برگزارکنندگان هر سال از محققان و پژوهشگران جدیدی برای شرکت در این جشنواره دعوت می گردد.
سال جاری هیات بزرگی از چین با حماسه سرایانی در ژانرهای مختلف در این جشنواره شرکت نموده بود. موضوع تحقیقات از کشور دوست متنوع بوده است: تحلیل سنت های قصه گویی، فولکلور و آداب و رسوم چینی. مکتب ادبیات شفاهی چینی ریشه های عمیق دارد و محققان قرقیزی زمینه های فراوانی برای همکاری با طرف چینی در حوزه حماسه سرایی پیدا نموده اند.
در صحن فیلارمونی ملی قرقیزستان دهکده کوچ قرقیزی همراه با نمایشگاه صنایع دستی برپا شده بود. در قالب این جشنواره رسم توشو کسو (بریدن طناب پای بچه) در جشن یک سالگی کودک و نیز مسابقات فرهنگی بهترین یورت قرقیزی، لباس عشایر، بهترین ماناس چی و بهترین داستان چی برگزار گردید. این جشنواره با راهپیمایی تنوع فرهنگی به خاتمه رسید.
در این جشنواره حماسه های ملت های دنیا، آداب و رسوم شمنیستی، آوازخوانی حلقوی، هنر قایچی، فلسفه درویشان صوفی، نمایشنامه ها اجرا شده است. میهمانان از مرکز فرهنگی روح اردو واقع در دریاچه ایسیک کول، مرکز تمدن عشایر و موزه نگارگری صخره ای قرقیزستان بازدید کردند.
شایان ذکر است که نخستین جشنواره بین المللی حماسه سرایی قرقیزستان در سال 2006 توسط چنگیز آیتماتوف پیشنهاد و برگزار گردید. وی کوشش کرد سطح و وسعت این برنامه فرهنگی مهم را پایه گذاری نماید که برگزارکنندگان سعی دارند تا کنون از آن پیروی کنند. هر دوره جدید با توجه به چالش های جدید طراحی و پیشنهاد می گردد. از ویژگی های این جشنواره این است که نه تنها ژانرهای مختلف اجرا در آن معرفی می شوند بلکه محققان و پژوهشگران در حوزه حماسه سرایی نیز در آن حضور دارند.
منبع: دنیای سفر