هشدار به مسئولان بخاطر رشد شدید نرخ جهانی گندم
به گزارش مجله عکسها، افزایش شدید قیمت گندم در بازار های جهانی زنگ هشدار به مسئولان داخلی است تا بیشتر به فراوری محصولات استراتژیک از جمله گندم توجه نمایند.
به گزارش گروه مالی خبرنگاران، قیمت جهانی گندم در یک سال گذشته مرتب در حال افزایش است. به طوری که بر اساس آمار بلومبرگ 114 دلار در هر بوشل تنها در یکسال اخیر افزایش یافته است. قیمت این محصول اساسی تنها در یک ماه گذشته 40 دلار رشد داشته است. قیمت گندم امروز نیز با 6 دلار افزایش روبرو شد و هر بوشل به قیمت 742 دلار معامله شد.
افزایش قیمت محصولات اساسی چند سالی است که فرایند افزایشی در بازار پیدا نموده و کارشناسان فائو هشدار می دهند که دوران غذای مقرون به صرفه به سر آمده و کشور ها باید خود را به خرید غذای گران آماده نمایند.
بر اساس اعلام فائو، عواملی که قیمت محصولات کشاورزی و اصولا مواد غذایی مصرفی مردم را افزایش می دهد، محدود بودن منابع آب و خاک برای کشاورزی در جهان است که روز به روز هم کمتر می گردد.
به گفته این نهاد بین المللی طی 40 سال آینده تنها بخش تحقیقات می تواند امنیت غذایی جهان را تامین کند.
فائو تصریح نموده است که در 40 سال آینده 90 درصد امنیت غذایی جهان وابسته به بخش تحقیقات و تنها 10 درصد مربوط به توسعه افقی بخش کشاورزی خواهد شد.
دلایل دیگر برای افزایش قیمت محصولات کشاورزی؛ تغییرات آب و هوایی، گرم شدن کره زمین و شیوع بیماری های ناشناخته از جمله کرونا است. تغییرات آب و هوایی در چند سال گذشته محدودیت های زیادی برای فراوری ایجاد نموده، گرم شدن کره زمین از یک سو، ظرفیت بالفعل فراوری را کاهش داده، از سوی دیگر با آب کردن یخ های قطبی سطح کشت را کاهش داده است.
سازمان خواروبار جهانی در گزارشی تاکید نموده هرچه دمای کره زمین بالاتر رود، عملکرد بالقوه و بالفعل بذور کشاورزی کاهش می یابد.
کرونا قیمت محصولات جهانی را افزایش داد
شیوع کرونا هم مزید دلیل شده و مبادلات کشور ها را بسیار محدود نموده و پروتکل های بهداشتی که بر این مبادلات حاکم است، فرایند جریان صادرات و واردات را کندتر نموده است.
در شرایط فعلی هم که شرایط کرونا آرام تر شده و فعالیت های مالی تشدید شده است، تقاضا برای محصولات آن ها را گران نموده است.
اما نکته مهم تر اینکه سیاست کشور ها بر این است که صادرات محصولات اساسی را محدودتر نمایند، به طوری که پوتین رئیس جمهور روسیه در زمان برداشت گندم در چند ماه گذشته اظهار داشت عوارض صادراتی این محصول دو برابر گردد و از این طریق توجه خود را بیشتر به تامین احتیاج داخل و ذخیره سازی متمرکز کرد.
این سیاست در بیشتر کشور ها اعمال می گردد و کشور ها کوشش می نمایند محصولات استراتژیک را در داخل فراوری نمایند و هر آنچه دارند را در انبار ها ذخیره نمایند.
در چنین شرایطی کشور ما که خودکفایی گندم را در کارنامه خود دارد، طی دو سه سال اخیر به واردنماینده عمده گندم تبدیل شده است. سال جاری 6 میلیون تن کسری وجود دارد که باید وارد کند.
کارشناسان می گویند، اگر دولت سال گذشته نرخ خرید تضمینی گندم را مناسب مشخص می کرد، فراوری سال جاری کافی می شد؛ بنابراین دولت به جای اینکه یارانه به جیب کشاورز خارجی بریزد، می تواند با حمایت فراوری داخل مانع از خروج ارز شده و ضریب امنیت غذایی را ارتقا د هد.
منبع: خبرگزاری دانشجو