کاربرد فناوری های نوین در حوزه های تحولی

به گزارش مجله عکسها، به گزارش خبرنگاران به نقل از پژوهشگاه فضای مجازی، جهان به سمت دیجیتالی شدن در حال پیشروی بوده و تمام صنایع از جمله نظام پولی و اقتصادی، حوزه سلامت، کشاورزی، حمل ونقل و انرژی در تمام جهان به سمت استفاده از فناوری های دیجیتالی در حال حرکت هستند.

کاربرد فناوری های نوین در حوزه های تحولی

از این رو معاونت فناوری مرکز ملی فضای مجازی در گزارشی با آنالیز کاربرد چند فناوری نوین از جمله هوش مصنوعی، زنجیره بلوکی، کلان داده، اینترنت اشیا و محاسبات ابری در حوزه های تحولی همانند نظام پولی و مالی، حوزه سلامت، کشاورزی و حمل ونقل گفت: ایجاد تصویر بزرگی از زمینه های کاری، زیرمجموعه های کاری و مثال های عملی از سکوها و اپلیکیشن های موجود هر یک از این فناوری ها در حوزه های تحولی یاد شده، می تواند در معین تکلیف نهادهای مختلف سیاست گذار و مجری، در حرکت به سمت دنیا متحول از فناوری ها و در نظر گرفتن اثرات آن، یاری به سزایی داشته باشد.

هوش مصنوعی و دیجیتالی شدن

1. هوش مصنوعی و خدمات پولی و مالی

هوش مصنوعی در خدمات پولی و مالی در 4 دسته تعاملی (engagement)، اتوماتیکسازی (automation)، ایجاد بینش (Insights) و استراتژی های سنجش و شکل دهی (Sensing and Shaping strategies) طبقه بندی می گردد.

فرصت های کلیدی ایجاد شده به وسیله این فناوری شامل موارد زیر است:

تعامل شناختی: ارائه خدمات سریع و شخصی سازی شده به مشتریان و تمرکز بر احتیاجمندی های مشتری و ایجاد تعامل متقابل بین بانک ها و مشتریانشان برای کشف جریان های نو عایدی.

اتوماتیکسازی شناختی: اتوماتیکسازی فرآیندهای تصمیم گیری انسانی، مبتنی بر کشف دانش، پردازش زبان طبیعی، ایجاد قوانین معنایی، استخراج اطلاعات مانند فرم های افتتاح حساب OCR، اسناد KYC (شناسایی هویت مشتری) و پن کارت ها.

بینش شناختی: تشخیص الگوها و روابط از منابع داده به صورت بلادرنگ، ایجاد بینش های عمیق از ذائقه مشتری و شخصی سازی محصولات و خدمات بانکی به وسیله تکنیک های هوش مصنوعی.

استراتژی های سنجش و شکل دهی شناختی: ایجاد درک و دانش عمیق از شرایط شرکت، پویایی بازار و روندهای برهم زننده جهت شکل دادن به استراتژی ها.

2. هوش مصنوعی و حمل ونقل

هوش مصنوعی در حوزه های حمل ونقل جاده ای، هوایی، ریلی و دریایی کاربرد دارد.

در بخش جاده ای، استفاده از وسایل نقلیه خودران، مدیریت ترافیک، بهره گیری از پلتفرم های اقتصاد مشارکتی نظیر تاکسی های اینترنتی و اتصال دیجیتالی وسایل نقلیه سنگین در این صنعت کاربردی است.

در بخش هوایی، مدیریت ترافیک هوایی، تحلیل تقاضای بازار، مدیریت مسافران، هواپیماهای بدون سرنشین و پیش بینی جهت پرواز به خوبی در حال اجرا است.

در بخش ریلی، اتوماتیکسازی عملیات قطار (ATO) و تعمیر و نگهداری پیشگویانه با این فناوری انجام می گردد.

در بخش دریایی، ناوبری کشتی و پیش بینی برترین جهت حرکت با در نظر گرفتن مصرف سوخت و کاهش زمان انتظار کشتی ها در بنادر از دیگر کاربردهای هوش مصنوعی در این صنعت است.

3. هوش مصنوعی و بهداشت

هوش مصنوعی در زمینه تشخیص دقیق و بهنگام بیماری هایی مانند سرطان با تحلیل تصاویر پزشکی، یاری به بیماران برای هماهنگی با برنامه های درمان طولانی مدت، استفاده از ربات ها برای انجام کارهای تکراری، توان بخشی، فیزیوتراپی و حمایت از افراد دارای بیماری های بلندمدت در بیمارستان و آزمایشگاه ، شناسایی بیماران، توسعه ربات های جراح، کاهش هزینه و زمان فراوری دارو به وسیله کشف مواد دارویی نو از کاربردهای تحقیق و توسعه، مراقبت های دوران کهن سالی و برنامه های آموزشی و حفظ سلامتی افراد با تشویق به الگوهای رفتاری سالم، کاربرد دارد.

4. هوش مصنوعی و کشاورزی

هوش مصنوعی در زمینه مدیریت مزرعه و محصولات کشاورزی، با تقویت نیروی کار انسانی به وسیله کنترل ماشین آلات و تجهیزات صنعتی، کاهش اندازه مصرف آفت کش ها و سموم علف هرز، بهبود کیفیت محصول، تشخیص گونه های گیاهی و پیش بینی عملکرد، موجب افزایش بهره وری شده است. در بخش دامپروری، با یاری به مراقبت از دام و فراوری دام؛ در بخش نظارت با تحلیل شرایط سلامت خاک و آنالیز کیفیت محصولات کشاورزی و در بخش اتخاذ سیاست های کارآمد با ارائه اطلاعات دقیق هواشناسی، زراعی و اقلیمی، در پیشرفت این صنعت نقش بسزایی دارد.

5. هوش مصنوعی و فراوری محتوا

هوش مصنوعی در صنعت صوت و تصویر فراگیر، رسانه و تفریح، در بخش های ایجاد، فراوری، مدیریت، انتشار، کسب عایدی، مصرف، اتصال، ذخیره سازی و پشتیبانیِ زنجیره محتوا کاربرد دارد. این فناوری با اتوماتیک کردن زنجیره های تأمین، گردش کار را ساده تر نموده، تجزیه و تحلیل فیلم را کارآمدتر و قدرت پردازش و قابلیت ذخیره سازی را افزایش می دهد.

در بخش ایجاد با اتوماتیکسازی عملیات دوربین؛ در بخش فراوری با شناسایی لحظات کلیدی هر برنامه و بومی سازی بهتر محتوا؛ در بخش مدیریت با دقیق شدن سیستم های مدیریت محتوا؛ در بخش انتشار با پیش بینی منابع مورد احتیاج جهت کاهش تأخیر در تحویل؛ در فرایند مصرف و محافظت از محتوا با ارائه ابزارهای مقابله با سرقت ادبی و ردیابی بازه های اوج در دانلود غیرقانونی و شخصی سازی محتوا و فرایند اتصال بهینه سازی عملکرد شبکه و قابلیت فشرده سازی، نقش اصلی را در توسعه صنعت رسانه ایفا می نماید.

بلاکچین و تحول مالی

1. زنجیره بلوکی در نظام پولی و مالی

زنجیره بلوکی در نظام پولی و مالی، در بخش های تأمین مالی و پرداخت در این نظام کاربردی است. بخش تأمین مالی، دارای زیرمجموعه های عرضه اولیه رمزارز، ارائه وام و قرض دهی همتا به همتا (P2P) و تأمین سرمایه جمعی بوده و بخش پرداخت نیز شامل زیرمجموعه های پرداخت برون مرزی و دیجیتالی سازی دارایی است.

2. زنجیره بلوکی در صنعت حمل ونقل

زنجیره بلوکی در صنعت حمل ونقل، به شهرداری ها یاری می نماید تا چگونگی استفاده مردم از گزینه های حمل ونقل عمومی را بهتر درک نمایند و داده های رفت وآمد و حمل ونقل اعم از نحوه استفاده از اتوبوس، قطار، دوچرخه و حتی جهتهای پیاده روی خود را به وسیله یک برنامه پشتیبانی شده به وسیله بلاکچین به اشتراک بگذارند و سپس توکن های ارزهای دیجیتالی را پاداش بگیرند.

بلاکچین می تواند در صنعت حمل ونقل، کارایی و شفافیت کل فرآیند حمل ونقل مانند تطبیق محموله ها با حمل نمایندگان آن، ساده تر کردن پرداخت ها، کاهش تعداد واسطه ها و ایجاد قرارداد هوشمند بین محموله و حامل بار را افزایش دهد. علاوه بر این، صنعت حمل ونقل یک دید کلی نسبت به کل فرآیند و زنجیره ایجاد می نماید زیرا هر یک از طرفین، معاملات خود را در بلاکچین تائید و ثبت می نمایند. بعلاوه این افزایش شفافیت و توانایی ردیابی، از سرقت و کلاه برداری نیز جلوگیری می نماید.

3. زنجیره بلوکی در صنعت بهداشت

زنجیره بلوکی در صنعت بهداشت، پایگاه داده مشترک و توزیع شده ای ارائه می دهد که پزشکان و ارائه دهندگان خدمات بهداشت و درمان، به وسیله انواع سیستم های الکترونیکی پزشکی به آن دسترسی دارند و موجب امنیت بیشتر و حفظ حریم خصوصی کاربران، کاهش زمان مدیریت اداری پزشکان و به اشتراک گذاری مؤثر نتایج تحقیقات و بالتبع آن تسهیل در ساخت و فراوری داروهای نو می گردد.

کاربرد زنجیره بلوکی در صنعت بهداشت و درمان، طیفی از خدمات ردیابی داده نظیر اطلاعات درمانی- بالینی، پرونده های پزشکی بیماران، صورتحساب های پیچیده، تحقیقات پزشکی و غیره را شامل می گردد. از دیگر کاربردهای زنجیره بلوکی در بهداشت می توان مدیریت سوابق پزشکی، سیکل عایدی، تطبیق و تقلب، توسعه دارو، زنجیره تأمین و تحقیقات پزشکی را نام برد.

4. زنجیره بلوکی در کشاورزی

زنجیره بلوکی در صنعت کشاورزی، در حصول اطمینان از ایمنی مواد غذایی، خدمات مالی، زنجیره تأمین، رعایت حقوق کشاورزان و مدیریت منابع کاربرد دارد. به یاری این فناوری می توان از مکان فراوری غذا، زمان فراوری، نحوه فراوری آن و قیمت گذاری منصفانه اطمینان یافت و به جای اتکا به سیستم ناکارآمد برچسب گذاری که به راحتی قابل دستکاری است، مصرف نمایندگان به دفاتر توزیع شده و شفافی دسترسی می یابند که همه جزئیات در خصوص مواد غذایی خریداری شده را در دسترس آنان قرار می دهد. بعلاوه این فناوری به وسیله سرمایه گذاری جمعی در حوزه کشاورزی، به توسعه این صنعت یاری می نماید. زنجیره بلوکی با حذف کاغذ و عدم اتکا به حافظه در ضبط اطلاعات مزرعه، موجب صرفه جویی در زمان و انرژی در زنجیره تأمین می گردد. در واقع زنجیره بلوکی، زیرساخت های فناوری را برای خدماتی همانند دیجیتال سازی، اتوماسیون و ردیابی فراهم می نماید که همه آن ها کشاورزی سنتی را به کشاورزی مدرن تبدیل می نمایند.

5. زنجیره بلوکی و رسانه

زنجیره بلوکی در صنعت صوت و تصویر فراگیر، رسانه و تفریح، در سه بخش بهبود فرآیندهای زنجیره تأمین خدمات و محصولات رسانه ای، ایجاد فرصت های عایدیزا با ارائه خدمات نو و توسعه سکوهای تبلیغاتِ دیجیتال کاربرد دارد.

نقش کلان داده در تحول صنعتی

1. بیگ دیتا و نظام پولی و مالی

کلان داده در نظام پولی و مالی، تحلیل هایی را جهت بهینه سازی عملیات با رویکرد افزایش سود و نظارت بر اجرای مقررات انجام می دهد.

بهبود زیرساخت های بانکی، بهره گیری کامل از تمام توان ارتباطی با مشتریان حقیقی و حقوقی، افزایش قدرت تجزیه وتحلیل در ابعاد کسب وکار نظام بانکی، حرکت به سوی یکپارچه سازی خدمات بانکی در سه حوزه B2B، B2C و B2E، بهره گیری مناسب از مفهوم بازی سازی (Gamification)، تقویت حوزه شناخت مشتریان و احتیاجهای آن ها، Certified Usability Analyst، بانکداری شخصی، قیمت گذاری مناسب و توسعه محصول، توزیع، چابکی، مدیریت ریسک دیجیتال از جمله کاربردهای کلان داده در این نظام است.

2. بیگ دیتا و حمل و نقل

کلان داده در صنعت حمل ونقل، در بخش های مختلفی از جمله تجزیه و تحلیل شبکه های حمل ونقل عمومی در شهرها، تمرکز بر شهرهای دارای حمل ونقل ضعیف، بهبود تجربه مشتری و تشخیص الگوهای ترافیکی کاربرد دارد. این فناوری بعلاوه امکان ارائه بسیاری از سرویس های مورد احتیاج تاکسی های اینترنتی نظیر معین / تشخیص محل حضور رانندگان، محاسبه پرداخت های تشویقی به رانندگان، تحلیل کار هم زمان رانندگان برای شرکت های رقیب، بازاریابی، تشخیص تقلب، انتخاب برترین نقاط قرارگیری رانندگان به وسیله نقشه حرارتی، بالا بردن سطح رضایت مشتریان و رانندگان حتی به صورت بلادرنگ، پیش بینی اندازه تقاضا و ایجاد توازن بین عرضه و تقاضا و در نتیجه کنترل قیمت، تخمین زمان سفر و معین نزدیک ترین راننده به مسافر را فراهم می نماید.

3. بیگ دیتا و بهداشت

کلان داده در صنعت بهداشت، با شناسایی روش های شخصی سازی شده برای بیماران نظیر ارائه داروهای داده محور که با تحلیل حجم گسترده ای از سوابق پزشکی به دست می آید، منجر به شناسایی بیماری ها در مراحل ابتدایی، فراوری داروهای نو، ارائه خدمات پزشکی بهتر به جامعه و کاهش هزینه های دولت می گردد. بهبود و پیشرفت عمل های جراحی، تصمیم گیری قوی و مؤثر بیمارستان ها بر اساس داده های حجیم، دسترسی سریع مردم به اطلاعات سلامت و درمان، مراقب و پیشگیری از بیماری ها، از دیگر کاربردهای کلان داده در صنعت بهداشت است.

4. بیگ دیتا و کشاورزی

کلان داده در صنعت کشاورزی، در کنار قابلیت های هوش مصنوعی، خدمات بسیاری را برای این صنعت فراهم می نماید. از جمله استفاده بهینه از منابع و معرفی راهکارهای نوین در جهت بهبود کارایی مراحل مختلف فراوری محصولات، مدیریت کشت و زرع، بهبود کمی و کیفی فراوری به واسطه تحلیل شرایط آب وهوایی، اقلیمی، اندازه تقاضا، قابلیت کشاورزان و سرمایه گذاری های به عمل آمده، اتخاذ سیاست های کارآمد نظیر انتخاب نوع محصولات قابل کاشت، برداشت مناسب و نحوه توزیع آن ها متناسب با احتیاجهای جامعه، معین قیمت مناسب برای تضمین فروش بالا، دسترسی به تسهیلات و بیمه های مقرون به صرفه، تقسیم بندی مشتریان با توجه به سلایق، شرایط مالی و احتیاجهای آن ها، معین محل قرارگیری محصولات در فروشگاه ها با توجه به الگوی رفتاری خریداران، مدیریت بهینه زنجیره عرضه و رشد بخش های مالی دخیل در فراوری محصولات غذایی.

اینترنت اشیا چگونه تحول ایجاد می نماید

1. اینترنت اشیا در نظام پولی و مالی

اینترنت اشیا در نظام پولی و مالی، با ایجاد بینش کامل از امور مالی مشتریان به صورت بلادرنگ و توصیه و تشویق آن ها و افزایش اعتماد مشتری، ایجاد دسترسی مناسب به خدمات کارت های سرمایه و اعتباری، افزایش/ کاهش نصب ATM ها مبتنی بر حجمِ استفاده از آن، فراهم کردن خدمات مبتنی بر تقاضا متناسب با احتیاج مشتریان، تشخیص احتیاجهای مرتبط با کسب وکار، زنجیره ارزش و فراهم کردن خدمات ارزش افزوده، همکار مالی و محصولات بومی سازی شده، انعطاف پذیری بانک ها با تکیه بر محصولات مورد انتظار، پیش بینی تقلب در تراکنش های کارت های سرمایه / اعتبار، ردیابی مواد خام و انبارهای سرمایه و کاهش هزینه های سرریز به توسعه این صنعت یاری می نماید.

2. اینترنت اشیا و صنعت حمل و نقل

اینترنت اشیا در صنعت حمل ونقل در بخش های مختلفی از جمله نظارت و کنترل ترافیک، ردیابی وسایل نقلیه و محموله های باری، کنترل شرایط نگهداری محموله های باری با نظارت بر شرایط نگهداری محصولات فسادپذیر، جمع آوری داده های ناوگان حمل ونقل نظیر اطلاعات مکانی، آب و هوا و ترافیک با اتصال سنسور به کامیون ها، پارک کردن هوشمند با نمایش جای پارک های خالی نزدیک مقصد و پرداخت هزینه پارک، وسایل نقلیه خودران، مدیریت فرودگاه با استفاده از تجهیزات اینترنت اشیا در سالن های ورود و خروج و استراحت مسافران، انبار بار و باند پرواز، تعمیر و نگهداری وسایلِ نقلیه با ارائه بازخورد به پلتفرم های عیب یابی از راه دور، مدیریت بنادر، جهتیابی کشتی ها، کنترل انتشار گازهای گلخانه ای، قابل مشاهده بودن زنجیره تأمین محموله های باری، هوشمندسازی کانتینرها و ایمنی و رفاه خدمه کشتی کاربرد دارد.

3. اینترنت اشیا و بهداشت

اینترنت اشیا در صنعت بهداشت، امکان مراقبت از راه دور، خدمت رسانی به منطقه ها محروم، مراقبت های دوران کهن سالی، اطمینان از بی عیب و نقص بودن دستگاه های پزشکی، ردیابی دستگاه ها و کاهش خطر سرقت، ردیابی کارکنان بیمارستان، کاهش زمان های انتظار اتاق اورژانس، اطمینان از آمادگی و دسترس بودن تجهیزات حیاتی، تشخیص و درمان بیماری ها و کارآزمایی های بالینی را فراهم می نماید.

4. اینترنت اشیا و کشاورزی

اینترنت اشیا در صنعت کشاورزی، با فراهم کردن امکان نظارت بر زمین های کشاورزی از راه دور و با در اختیار قرار دادن اطلاعات یکپارچه از حسگرها شامل نور، رطوبت هوا، دما و …، ارگانیک و مدرن نمودن روش های کشاورزی در مزرعه های کوچک، اطلاع از چگونگی عملکرد کارکنان، کارایی تجهیزات کشاورزی، کنترل بهتر فرآیندهای داخلی و کاهش ریسک فراوری، مدیریت هزینه ها و کاهش دورریز با رصد به موقع ناهنجاری های موجود در اندازه فراوری در هر مرحله یا سلامت محصولات، افزایش بهره وری، اتوماسیون فرآیندهایی چون آبیاری، کوددهی، سم پاشی و…، افزایش حجم و کیفیت فراوریات، ایجاد اتوماسیون گلخانه و کنترل اندازه رطوبت خاک در نقاط مختلف برای آبیاری هدفمند و تنظیم نور محیط به صورت اتوماتیک، مدیریت و نظارت بر دام، سیستم های مدیریت زمین پایان به پایان، موجب توسعه و پیشرفت این صنعت می گردد.

5. اینترنت اشیا و رسانه

اینترنت اشیا در صنعت صوت و تصویر فراگیر، رسانه و تفریح، در زمینه های کسب عایدی و اتصال، معین نوع محتوا و قالب آن برای اطمینان از بالاترین سطح درگیری مخاطب، هدف گذاری بهتر تبلیغات برای محتوای تبلیغاتی مناسب و تأثیرگذار بر روی کاربر، کسب اطلاعات دقیق در خصوص نحوه تعامل مخاطب با محتوا و ایجاد تصویری کلی از علایق بینندگان کاربرد دارد.

کاربرد محاسبات ابری در تحول دیجیتال

1. محاسبات ابری و نظام پولی و مالی

محاسبات ابری در نظام پولی و مالی، مکانی را برای شرکت ها جهت ذخیره، اشتراک گذاری، به روزرسانی و تحلیل داده ها فراهم می نماید که منجر به شفافیت بیشتر و کاهش هزینه های کاربران می گردد. شرکت های مالی با استفاده از محاسبات ابری می توانند داده های خود را در حجم بالا به صورت لحظه ای مدیریت نمایند. ابر بعلاوه به بانک ها و شرکت ها یاری می نماید تا چابکی و سرعت خود در کسب فرصت های نو بازار و محافظت از جریان های عایدی فعلی و بعلاوه پاسخگویی سریع به احتیاجهای یک محیط تجاری متغیر را افزایش دهند.

2. محاسبات ابری و حمل و نقل

محاسبات ابری در صنعت حمل ونقل، امکان اتصال اتومبیل ها به شبکه ابری، پردازش داده و دریافت سرویس های تکمیلی، ارائه سرویس های کنترلی و نظارتیِ عملکرد خودرو، مدیریت ترافیک و بهینه سازی مصرف سوخت را فراهم می نماید. مستقر شدن سیستم های مدیریت حمل ونقل (TMS) در فضای ابری، مزایایی چون پشتیبانی از کارایی بالا برای شرکت هایی با سایز کوچک تا بزرگ، کاهش هزینه های پیاده سازی و نگهداری، حذف سخت افزارهای داخلی، امکان دسترسی به سیستم از تمام مکان ها و فراهم شدن دسترسی به برترین راهکارهای موجود را به همراه دارد.

3. محاسبات ابری و بهداشت

محاسبات ابری در صنعت بهداشت، امکان ارائه خدمات پرکاربردی همانند مراقبت و مشاوره از راه دور به یاری نرم افزارهای مشاوره پزشکی، کنفرانس ویدئویی و ارسال، ذخیره سازی و به اشتراک گذاری اطلاعات سنسورها و تجهیزات پزشکی؛ ثبت و در دسترس قرار دادن پرونده بیماران و پرونده سلامت الکترونیک اعضای جامعه؛ همکاری میان اعضای تیم پزشکی شامل به اشتراک گذاری اطلاعات بیماران میان اعضای تیم و برگزاری جلسات غیرحضوری؛ انجام تحقیقات بالینی با دریافت و ذخیره سازی منظم اطلاعات بیماران؛ مشاهده، پردازش، بایگانی و تبادل تصاویر پزشکی در سیستم های PACS و آموزش از راه دور را فراهم می نماید.

4. محاسبات ابری و کشاورزی

محاسبات ابری در صنعت کشاورزی، در زمینه های جمع آوری، ذخیره سازی و پردازش اطلاعات خاک، تصاویر مربوط به مزرعه های کشاورزی و مشاهدات بازیگران انسانی، تحلیل پیش گویانه در خصوص محصولات مورد احتیاج بازار و تنظیم فراوری بر اساس آن، ایجاد بینش در خصوص شرایط آب وهوایی و سایر پارامترهای مؤثر بر فراوری، کاهش هزینه ها، کاهش تأثیرات زیست محیطی در مزرعه، اطمینان از فراوانی منابع غذایی در آینده، مدیریت محصولات زراعی، نظارت بر تغییرات آب رسانی، مواد مغذی خاک و سطح رطوبت و فراهم آوردن مخازن دانش حاوی اطلاعات در رابطه با شیوه های کشاورزی، محصولات زراعی نو، نوآوری های کشاورزی، انواع سموم، دانه ها، کودها، مواد مغذی، اندازه مقاومت علف های هرز و کاربرد تجهیزات کشاورزی، کاربرد دارد.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 18 آبان 1400 بروزرسانی: 18 آبان 1400 گردآورنده: 3napix.ir شناسه مطلب: 1956

به "کاربرد فناوری های نوین در حوزه های تحولی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کاربرد فناوری های نوین در حوزه های تحولی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید