طرز تهیه انجیر پلو مجلسی با 15 نکته طلایی برای طعم لذیذش
به گزارش مجله عکسها، انجیر پلو از اون غذاهای خاص و خوش عطره که کمتر کسی امتحانش نموده، ولی اگه یه بار درستش کنین، احتمال زیاد می ره جزو غذاهای محبوب تون بشه. ترکیب انجیر شیرین با برنج ایرانی، مرغ یا گوشت، گردو و زعفرون، یه طعم لطیف و متفاوت خلق می کنه که هم مجلسیه، هم مقوی. این بیشتر مناسب فصل تابستونه، وقتی انجیر تازه فراوونه و می تونین از برترین نوعش استفاده کنین. شما می تونین توی این مقاله از در ، ما طرز تهیه انجیر پلو و نکات پخت و خوشمزه شدن پلو با انجیر رو به شما یاد میدیم.

طرز تهیه انجیر پلو در یک نگاه
برای طرز تهیه انجیر پلو، ابتدا پیاز رو خلالی خرد نموده و با کمی روغن تفت بدین، بعد سیر و ادویه ها رو اضافه کنین و مرغ خرد شده رو داخلش بریزین تا کامل بپزه. گردوی خردشده و کشمش پلویی رو هم اضافه و خوب مخلوط کنین. برنج ترجیحا ایرانی رو بشویین، یک ساعت بخیسونین و بعد توی آب جوش بجوشونین تا مغزش کمی سفت بمونه. سپس آبکش کنین. انجیرهای تازه و سفت رو بشورین. دمشون رو جدا کنین و با کره کمی تفت بدین تا نرم بشن.
در ادامه، کف یه قابلمه مناسب، میزانی روغن بریزین. ته دیگ دلخواه بذارین و لایه لایه برنج جوشونده، مایه مرغ و انجیر رو بچینین. در آخر، زعفران دم نموده و کره رو روی برنج بریزین و با حرارت ملایم حدود یک ساعت دم کنین. موقع سرو، با جعفری تازه یا خلال پسته تزئینش کنین و با ماست یا ترشی شیرین نوش جان کنین
شما می تونین توی این مقاله میزان مواد اولیه، مراحل و جزییات طرز تهیه انجیر پلو با کلی نکته حرفه ای و فوت وفن که غذا رو به برترین شکل ممکن دربیارین، بخونین.
مواد لازم برای تهیه انجیر پلو (برای 4 نفر)
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
برنج (ترجیحا ایرانی) | 3 لیوان فرانسوی دسته دار |
انجیر سیاه تازه و سفت | 20 عدد |
گوشت مرغ (سینه) | 1 عدد (250 گرم) |
پیاز (برای پیاز داغ) | 1 عدد میانه |
کره یا روغن حیوانی | 50 گرم |
مغز گردو (خرد شده) | 3 عدد |
کشمش پلویی | 3 قاشق غذاخوری |
زعفران (دم نموده غلیظ) | 3 قاشق غذاخوری |
سیر (برای سیر داغ) (اختیاری) | 1 حبه |
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه | به میزان لازم |
فلفل قرمز، پودر گشنیز، آویشن و زیره سیاه | به میزان لازم |
جعفری تازه و خرد شده (اختیاری) | 1 قاشق غذاخوری |
ترشی یا ماست | برای سرو با انجیر پلو |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت انجیر پلو: 60 دقیقه
مراحل طرز تهیه انجیر پلو با مرغ
اگه دنبال یه غذای تازه و خاص برای مهمونی یا یه ناهار متفاوت هستین، انجیر پلو یه انتخاب جسورانه ست. هم ظاهر زیبایی داره، هم مزه ای که تا مدت ها یادتون می مونه.
مرحله اول: مواد اولیه رو آماده کنین
برای آغاز درست کردن انجیر پلو، بهتره برنج رو آماده کنین. برنج ایرانی معطر رو خوب بشورین تا نشاسته اضافیش گرفته بشه. بعد با کمی نمک برای حدود یک ساعت بخیسانین. این خیساندن باعث می شه دانه های برنج موقع پخت، هم قد بکشن و هم وا نرن. بعد مرغ رو بشورین و توی آبکش بریزین تا آب اضافیش کشیده بشه.
در صورت تمایل می تونین برنج ایرانی یا خارجی باکیفیت و سینه، ران و مرغ کامل رو به صورت خرید و اینترنتی از فروشگاه های خریداری کنین.
مرحله دوم: پیاز و سیر رو تفت بدین
یه عدد پیاز میانه رو به صورت خلالی نازک خرد کنین. هر چی برش ها یکدست تر باشن، نتیجه نهایی خوش فرم تر می شه. پیاز رو داخل یه تابه با کمی روغن مایع یا روغن حیوانی تفت بدین تا طلایی و سبک بشه. وقتی پیاز آغاز کرد به کاراملی شدن، یه حبه سیر رنده شده رو اضافه کنین و فقط چند ثانیه تفت بدین، سیر زود می سوزه، پس مراقب باشین.
برای خرید پیاز داغ آماده، سیر داغ ر و انواع روغن از فروشگاه های به صورت خرید حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.
مرحله سوم: ادویه ها و انجیرها رو اضافه کنین
ادویه ها رو در همین مرحله اضافه کنین تا عطرشون توی روغن باز بشه. ترکیب پیشنهادی شامل نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز، زردچوبه، پودر گشنیز، آویشن و زیره سیاهه. زیره و آویشن یاری می کنن طعم شیرین انجیر و ملایم ایجاد بشه. البته می تونین ادویه های دلخواه دیگه، مثل پودر گل محمدی، هل و … هم استفاده کنین.
انواع ادویه معطر غذا رو به صورت اینترنتی و حضوری از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.
مرحله چهارم: مواد میانی پلو رو بپزین
توی این مرحله از طرز تهیه انجیر پلو، سینه مرغ رو به صورت مکعبی خرد کنین و به تابه اضافه کنین. تفت بدین تا رنگ مرغ سفید بشه و آب اضافی اش کشیده بشه. اگه از گوشت قیمه ای استفاده می کنین، بعد از تفت اولیه، کمی آب اضافه کنین و اجازه بدین با حرارت ملایم بپزه تا کاملاً نرم بشه.
مرحله پنجم: کشمش و گردو رو تفت بدین
سپس گردوی خرد شده و کشمش پلویی رو هم اضافه کنین. گردوها رو به مقدار نیمه درشت خرد کنین تا هم له نشن و هم موقع خوردن حس بشن. کشمش ها رو قبلش بشویین و اگه دوست دارین، با کمی کره جداگانه تفت بدین تا پف کنن و شیرینی شون بیشتر بشه. ترکیب مرغ، گردو و کشمش رو خوب مخلوط کنین تا طعم ها به خورد هم برن و یه مایه خوش عطر و خوش طعم داشته باشین. این مایه رو کنار بذارین تا سراغ مراحل بعدی بریم.
انواع کشمش مثل کشمش پلویی و گردو رو به صورت حضوری و اینترنتی از فروشگاه های خریداری کنین.
مرحله ششم: برنج رو بجوشونین
در این فاصله، یه قابلمه بزرگ رو پر از آب کنین و بذارین جوش بیاد. برنج رو داخل آب جوش بریزین و اجازه بدین حدود 7 تا 10 دقیقه بجوشه. برای تشخیص زمان مناسب آبکش کردن، چند دونه برنج رو بین انگشت فشار بدین، باید اطرافش نرم باشه ولی مغز کمی سفت بمونه. وقتی به این مرحله رسید، برنج رو آبکش کنین و کنار بذارین.
مرحله هفتم: انجیرها رو آماده کنین
توی این مرحله از طرز تهیه انجیر پلو، انجیرهای تازه و سفت رو انتخاب کنین (نوع سیاه یا بنفش برای این غذا مناسب تره چون هم رنگ خوبی می ده، هم شیرینی طبیعی اش بیشتره.) انجیرها رو بشویین، دمشون رو جدا کنین و در صورت تمایل نصفشون کنین. اگه انجیر خیلی بزرگه، می تونین به چهار قسمت هم تقسیمش کنین.
مرحله هشتم: انجیر رو تفت بدین
یه تابه بردارین، کمی کره یا روغن حیوانی داخلش بریزین و انجیرها رو با حرارت ملایم تفت بدین. فقط در حدی که کمی نرم بشن و عطرشون آزاد بشه؛ نباید زیاد تفت بخورن چون بافتشون از بین می ره و شیرینی طبیعی شون می سوزه. اگه بخواین ظاهر غذا شکیل تر باشه، می تونین چند عدد انجیر رو برای تزئین کنار بذارین و در مرحله آخر روی پلو بچینین.
مرحله نهم: مواد رو لایه ای توی قابلمه بریزین
حالا می رسیم به مرحله لایه چینی و دم کردن. کف قابلمه ای که برای دم کردن انتخاب کردین، کمی روغن بریزین و در صورت تمایل مثل نان لواش، سیب زمینی ورقه ای یا حتی ته دیگ زعفرانی بذارین. یه لایه برنج بریزین، بعد یه لایه از مایه مرغ و انجیر و دوباره برنج.
این کار رو تا تموم شدن مواد ادامه بدین. سعی کنین انجیرها رو طوری بچینین که در هر قاشق از پلو، طعمش حس بشه ولی ظاهر غذا هم حفظ بشه. در آخر، زعفران دم نموده غلیظ و کره رو روی سطح برنج بریزین تا هم رنگش زیبا بشه، هم عطرش دوچندان.
زعفران باکیفیت رو به صورت خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین اقدام کنین.
مرحله آخر: انجیر پلو رو بپزین
در آخرین مرحله از طرز تهیه انجیر پلو، درب قابلمه رو با دم کنی ببندین و اجازه بدین پلو با حرارت ملایم حدود 45 تا 60 دقیقه دم بکشه. این زمان باعث می شه طعم ها به خوبی با هم ترکیب بشن و برنج کاملاً دم بکشه. بعد از دم کشیدن، انجیر پلو رو با جعفری تازه، خلال بادام یا پسته تزئین کنین و گرم سرو کنین. این غذا با ، سالاد سبزیجات یا ترشی های شیرین مثل یا ، ترکیب فوق العاده ای می سازه.
انواع ماست و انواع ترشی رو به صورت خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.
روش تهیه انجیر پلو با گوشت قلقلی
برای تهیه انجیر پلو با گوشت قلقلی، ابتدا 300 گرم گوشت چرخ نموده رو با نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و کمی پیاز رنده شده ورز بدین و به صورت قلقلی های کوچک دربیارین، بعد داخل روغن سرخ کنین تا طلایی بشن. در کنار اون، 20 عدد انجیر تازه رو بشویین، دمشون رو جدا کنین و با 50 گرم کره کمی تفت بدین. 3 عدد گردوی خردشده و 3 قاشق غذاخوری کشمش پلویی رو هم جداگانه تفت بدین.
برنج ایرانی (3 لیوان فرانسوی دسته دار) رو بشویین، یک ساعت بخیسانین و بعد در آب جوش بجوشونین تا دندان گیر بشه، سپس آبکش کنین. کف قابلمه روغن بریزین، ته دیگ دلخواه بذارین و لایه لایه برنج، گوشت قلقلی، انجیر، گردو و کشمش بچینین. در آخر، 3 قاشق غذاخوری زعفران دم نموده و کمی کره روی برنج بریزین و با حرارت ملایم حدود یک ساعت دم کنین.
رو به صورت خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.
نکات مهم در طرز تهیه انجیر پلو
- برای طرز تهیه انجیر پلو در پلوپز، باید مایه مرغ یا گوشت و انجیر رو جداگانه آماده و بعد داخل پلوپز لایه چینی کنین. زمان دم کشیدن حدود 45 تا 60 دقیقه ست.
- انجیر رو فقط در حدی تفت بدین که کمی نرم بشه و عطرش آزاد بشه. حرارت زیاد باعث می شه شیرینی طبیعی اش بسوزه و بافتش از بین بره.
- به جای کشمش پلویی می تونین از زرشک در طرز تهیه انجیر پلو استفاده کنین تا تعادل طعم ها بیشتر حفظ بشه.
- برای تفت دادن کشمش یا زرشک، باید در حدی اونها رو تفت بدین که کمی پف کنن و سریع شعله زیرش رو خاموش کنین.
- استفاده از زعفران غلیظ در مرحله آخر باعث می شه برنج رنگ دار و خوش عطر بشه. در هر لایه، کمی زعفران بریزین تا رنگ غذا یکنواخت بشه.
- از دم کنی ضخیم برای روی قابلمه انجیر پلو استفاده کنین تا بخار به خوبی جذب بشه و برنج وا نره.
- گردو رو درشت خرد کنین تا بافتش حفظ بشه. کشمش رو هم قبل از استفاده بشویین و با کمی کره تفت بدین تا پف کنه و شیرینی اش بیشتر بشه.
- انجیرها رو طوری بچینین که در هر قاشق از پلو، طعمش حس بشه ولی ظاهر غذا هم حفظ بشه. می تونین چند عدد انجیر سالم رو برای تزئین روی پلو بذارین.
- حرارت زیاد باعث ته گرفتن بیش از حد یا خشک شدن برنج می شه. از شعله پخش کن استفاده کنین و حتماً دم کنی بذارین تا بخار به خوبی جذب بشه.
- برای طرز تهیه انجیر پلو مجلسی برای مهمونی، می تونین کمی گلاب یا هل آسیاب شده هم به زعفران اضافه کنین تا عطرش خاص تر بشه.
- برای تزئین انجیر پلو، از خلال پسته، خلال بادام، جعفری تازه یا حتی گلبرگ خشک شده گل محمدی استفاده کنین.
- انجیر پلو رو در دیس بزرگ سرو کنین و چند عدد انجیر سالم و طلایی شده رو روی پلو بچینین تا جلوه بصری غذا بیشتر بشه.
- کنار این غذا، ماست چکیده با نعناع خشک یا ترشی شیرین مثل ترشی آلو، انجیر یا زردآلو عالیه.
فوت و فن های خوشمزه شدن انجیر پلو
برترین انجیر برای تهیه انجیر پلو چیه؟
برای تهیه انجیر پلو، برترین گزینه استفاده از انجیر سیاه تازه و سفت با پوست نسبتاً ضخیمه؛ این نوع انجیر هم شیرینی طبیعی بالایی داره، هم موقع تفت دادن و دم کشیدن فرم خودش رو حفظ می کنه و له نمی شه.
انجیرهای میانه تا درشت، یکدست و بدون ترک خوردگی یا له شدگی، انتخاب مناسبی هستن چون هم ظاهر غذا رو شکیل تر می کنن، هم طعم متعادلی دارن. نوع بنفش یا سیاه استهبان، به ویژه در فصل تابستان (تیر و مرداد)، از نظر عطر و مزه ایده آله.
اگه انجیر تازه در دسترس نبود، می تونین از انجیر خشک نیمه مرطوب استفاده کنین، به شرطی که قبل از مصرف با کمی آب گرم یا زعفران خیس بخوره تا نرم بشه و شیرینی اش فعال بشه. در کل انجیرهایی که پوست ضخیم تری دارن، موقع پخت بهتر فرم خودشون رو حفظ می کنن.
ادویه های مناسب برای انجیر پلو چیه؟
ادویه های گرم مثل زردچوبه، فلفل سیاه، پودر گشنیز، آویشن، زیره سیاه و کمی دارچین طعم غذا رو متعادل و خوش عطر می کنن. اضافه کردن هل یا گلاب هم در نسخه های مجلسی انجیر پلو توصیه می شه.
منبع: افق کوروش