آموزش گام به گام کاشت و پرورش سیر در خانه

به گزارش مجله عکسها، سیر خوراکی محبوبی است که نه فقط به شکل پخته آن و در غذاهای مختلف به کار می رود بلکه شکل خام آن هم مورد علاقه افراد زیادی است. ممکن است شما هم جزو یکی از این دو دسته باشید و بخواهید هر زمان که به سیر نیاز دارید به جای تهیه آن از مغازه، آن را در خانه پرورش دهید. ما در اینجا نحوه کاشت و پرورش سیر در خانه را به شما آموزش می دهیم.

آموزش گام به گام کاشت و پرورش سیر در خانه

چگونه سیر بکاریم؟

سیر که از خانواده پیاز است، یک گیاه خوراکی و غده ای است که بومی آسیا بوده و هزاران سال است که کشت می گردد. روی زمین، سیر به شکل برگ های مسطح شبیه به علف (که به آن ها ساقه هم گفته می گردد) ظاهر می گردد. در مقابل، زیر زمین یک غده محکم تشکیل می دهد که معمولاً حاوی چهار تا بیست حبه است و با پوسته ای کاغذی پوشیده شده است.

سیر باید در پاییز و حدود یک ماه قبل از اولین سرما کاشته گردد. این گیاه در طول حدود نه ماه به آرامی رشد می نماید و تا اواسط بهار یا تابستان محصول زیادی می دهد. اما باید بدانید که سیر به عنوان گیاهی سمی برای حیوانات شناخته شده است. در ادامه نحوه کاشت سیر را به شما شرح داده ایم:

زمان کاشت

سیر بسته به اقلیم شما یا در پاییز یا در بهار کاشته می گردد. در منطقه ها شمالی، سیر را قبل از اولین سرما در پاییز بکارید. در منطقه ها گرم تر، بهتر است سیر را اوایل بهار بکارید، اما باید ابتدا سیر بذری را سرد کنید تا از حالت خواب خارج گردد.

برای کاشت در پاییز، هنگامی که دمای خاک به حدود 15 درجه سانتی گراد کاهش یافت، آغاز کنید. اگر بیش از حد دیر گردد، ریشه ها نمی توانند از حرکت گیاه به سمت بالا هنگام یخ زدن خاک جلوگیری نمایند. برای جلوگیری از این مشکل می توانید گیاهان را با 7 تا 10 سانتی متر مالچ کاه بپوشانید.

انتخاب محل کاشت

محلی با نور کامل خورشید و شرایط مرطوب، دارای زهکشی خوب، خاک نرم و شنی انتخاب کنید. خاک نرم به رشد آسان غده ها یاری می نماید و مانع پوسیدگی ناشی از خاک سنگین و مرطوب یا آسیب به پوست کاغذی سیر می گردد که از غده در برابر پوسیدگی محافظت می نماید.

هنگام انتخاب محل کاشت سیر، اطمینان حاصل کنید که در فصل گذشته پیاز یا سایر گیاهان خانواده آلیوم در آن محل رشد ننموده باشند و ترجیحاً حداقل سه سال از این موضوع گذشته باشد. نمی خواهید که سیر شما برای دریافت مواد مغذی با سایر آلیوم هایی که ممکن است هنوز در کوشش برای رشد باشند، رقابت کند.

فاصله، عمق و نحوه کاشت

برای کاشت، ابتدا غده های سیر را به حبه های جداگانه تقسیم کنید و لایه کاغذی دور هر حبه را دست نخورده نگه دارید. بزرگ ترین حبه ها را برای کاشت انتخاب کنید و حبه های کوچک تر را برای آشپزی یا نگهداری بهره ببرید.

حفره هایی به عمق حدود 5 تا 7 سانتی متر در زمین ایجاد کنید تا حبه های سیر را بکارید. فاصله بین حفره ها را 10 تا 15 سانتی متر در نظر بگیرید. اگر در ردیف ها کاشت می کنید، فاصله بین هر ردیف را 5 سانتی متر قرار دهید. اگر فضای شما محدود است، می توانید حبه ها و ردیف ها را نزدیک تر بکارید، اما توجه داشته باشید که غده ها کوچک تر خواهند شد.

حبه ها را در عمق 5 سانتی متر بکارید و هر حبه را با نوک تیز رو به بالا و انتهای ریشه رو به پایین در حفره قرار دهید. حفره را با خاک پر کنید و به آرامی فشار دهید. روی آن 7 سانتی متر مالچ بپاشید و کمی آبیاری کنید. حدود شش تا هشت هفته بعد، ساقه های سیر نمایان خواهند شد.

مراقبت از سیر

برای اینکه سیر شما به خوبی رشد کند و به نتیجه دذلخواهتان برسید باید چند نکته را برای مراقبت از آن در نظر بگیرید:

نور

با اینکه ممکن است تعجب آور باشد که گیاهی که بیشتر زیر زمین رشد می نماید عاشق نور باشد، اما سیر به نور علاقه زیادی دارد. برای اطمینان از پیروزیت در رشد، سیر را در مکانی بکارید که حداقل شش تا هشت ساعت در روز نور کامل خورشید دریافت کند.

خواندنی ها

14 نمونه از گیاهان آپارتمانی مقاوم به کم نوری که باید بشناسید

خاک

یکی از مهم ترین عوامل در رشد پیروز سیر، آغاز با خاکی سرشار از مواد مغذی است. خاک باید مرطوب اما دارای زهکشی خوب باشد و pH ایده آل آن بین 6.0 تا 7.0 باشد. افزودن یک لایه مالچ روی خاک پس از کاشت به محافظت از غده ها، حفظ رطوبت و جلوگیری از رشد علف های هرز یاری می نماید.

آبیاری

سیر احتیاج آبی زیادی ندارد و بسیار کم توقع است. معمولاً خاک آن باید مرطوب باشد و حدود 2 و نیم سانتی متر آب در هفته دریافت کند و در صورت گرم تر شدن هوا کمی افزایش یابد. در طول قسمت اول فصل رشد، خاک را به طور یکنواخت مرطوب نگه دارید، اما اجازه دهید دو یا سه هفته قبل از برداشت خاک خشک گردد. اگر خاک در زمان برداشت بیش از حد مرطوب باشد، ممکن است کپک رشد کند.

دما و رطوبت

سیر یک گیاه بسیار مقاوم است و در واقع در ماه های سرد زمستان برترین رشد را دارد. با این حال، حتماً سیر را حدود یک ماه قبل از اولین سرمای سخت پاییز بکارید. علاوه بر این، سیر احتیاج خاصی به رطوبت ندارد؛ معمولاً قبل از اوج گرما و رطوبت تابستان برداشت می گردد.

کود

استفاده از کود می تواند در رشد سیر مفید باشد. هنگام کاشت سیر در پاییز، یک کود آلی با آزادسازی آهسته را با خاک مخلوط کنید. سپس، وقتی برگ ها در بهار آغاز به رشد کردند، خاک اطراف گیاهان را با کودی که نیتروژن بالایی دارد تغذیه کنید.

انواع سیر

سیر انواع مختلفی دارد که بهتر است آنها را بشناسید تا بتوانید نوع مورد علاقه خود را انتخاب کنید:

انواع سیر سخت ساقه

این نوع سیر به علت ساقه مرکزی سفت و سخت خود که به آن گردن نیز گفته می گردد، به این نام معروف است. معمولاً تعداد حبه های کمتری نسبت به سیر نرم ساقه فراوری می نماید. حبه های آن اغلب هم مقدار هستند و به صورت دایره ای در اطراف ساقه گیاه تشکیل می شوند. انواع محبوب آن عبارت اند از:

  • روکامبول (Rocambole): پوسته ای بسیار نازک دارد که به راحتی پوست کنده می گردد، اما غده ها به مقدار سایر انواع ماندگاری ندارند. به علت ساقه های مارپیچی خود، به آن سیر مارپیچ نیز می گویند و یکی از رایج ترین انواع کشت شده است.
  • سیر راه راه بنفش (Purple striped garlic): شامل چندین نوع راه راه است که طعم آن ها از ملایم تا تند متغیر است. نوع Starbright به علت طعم مغزگونه و ماندگاری بالا ارزشمند است، و نوع Chesnok برای کباب کردن مناسب است.
  • سیر پورسلن (Porcelain garlic): غده ها فقط چند حبه بزرگ دارند و پوست ضخیمی دارند که به ماندگاری آن ها یاری می نماید. نوع Georgian crystal طعمی ملایم دارد و نوع Romanian red بسیار تند و تیز و خوش طعم است.

انواع سیر نرم ساقه

این نوع سیر به علت ماندگاری خوب خود معروف است و در سوپرمارکت ها بیشتر از این نوع عرضه می گردد.

  • آرتیشو (Artichoke): معمولاً به صورت تجاری کشت می گردد. به علت دو ردیف حبه متحدالمرکز (و مقاومت آن در برابر پوست کنده شدن) قابل تشخیص است. نوع Red Toch حبه هایی با راه راه های قرمز و صورتی دارد و طعمی متعادل ارائه می دهد.
  • سیلوراسکین (Silverskin): به علت پوست نقره ای-سفید خود نام گذاری شده است. غده ها حبه های کوچک فراوان و گردن محکمی دارند که برای بافتن مناسب است. بیشتر انواع آن طعمی قوی تر نسبت به نوع آرتیشو دارند. دو نوع آن که طعم زیادی دارند Nootka Rose و Rose du Var هستند.

تفاوت سیر و سیر وحشی

سیر و سیر وحشی (Allium ursinum) اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند، البته نه به علت ویژگی های ظاهری زیرا این دو گیاه شباهتی به هم ندارند بلکه فقط به علت نام و طعم مشابه اشتباه گرفته می شوند. غده های سیر ممکن است سبز شوند، اما سیر وحشی یک گیاه گلدار چندساله و بومی با غده است که با تره فرنگی خویشاوند است. این گیاه به صورت خودرو در جنگل های مرطوب و گاهی در منطقه ها باتلاقی رشد می نماید. هر دو در آشپزی محبوب هستند، اما سیر وحشی طعمی بسیار ملایم تر از سیر دارد. بسیاری از افراد از سیر وحشی به جای تره فرنگی، تره فرنگی وحشی (که به آن ramps نیز می گویند) یا پیازچه در دستورهای آشپزی استفاده می نمایند.

برداشت سیر

زمان برداشت سیر را می توانید با قهوه ای شدن بیشتر برگ های پایینی تشخیص دهید، که معمولاً از اواسط تا اواخر تابستان اتفاق می افتد، هرچند ممکن است بتوانید این کار را در بهار نیز انجام دهید. یک یا دو غده را آزمایشی از خاک بیرون بیاورید تا مقدار بلوغ آن را بسنجید. سیر باید خوب پوشیده و بسته باشد اما شکافته نشده باشد.

برای برداشت، یک چنگک باغبانی را حدود 15 تا 20 سانتی متر دورتر از گیاه به طور عمودی در خاک فرو کنید. چنگک را به سمت زیر غده زاویه دهید و آن را از خاک بیرون بیاورید. غده را با کشیدن از برگ ها بیرون نیاورید، زیرا ممکن است باعث شکستن غده گردد. با احتیاط عمل کنید، چون سیر به راحتی آسیب می بیند.

خاک چسبیده به غده ها را به آرامی پاک کنید. اجازه دهید غده ها برای سه تا چهار هفته در یک اتاق با تهویه خوب یا در یک جای خشک و سایه دار بیرون از خانه خشک شوند. پس از خشک شدن برگ ها و ریشه ها، می توانید آن ها را جدا کنید. بعلاوه می توانید با جدا کردن پوست های بیرونی، غده ها را تمیزتر کنید، اما مراقب باشید که حبه ها را نمایان نکنید.

سیر برداشت شده بهتر است در دمای خنک، تا صفر درجه سانتی گراد نگهداری گردد. انواع نرم ساقه ممکن است تا هشت ماه دوام بیاورند، اما انواع سخت ساقه ممکن است در مدت دو تا چهار ماه خشک شوند، جوانه بزنند یا نرم شوند. نگه داشتن سخت ساقه ها در دمای صفر درجه سانتی گراد گاهی به آن ها یاری می نماید تا بدون خراب شدن تا هفت ماه دوام بیاورند.

چگونه سیر را در گلدان پرورش دهیم

اگر می خواهید یک نوع سیر کمیاب را پرورش دهید، می توانید آن را در گلدان بکارید. سیر را در گلدان در همان زمانی بکارید که در زمین می کارید: قبل از اولین یخبندان زمانی که خاک خنک است. یک گلدان بزرگ از هر ماده ای با سوراخ های زهکشی فراوان یا یک کیسه رشد بزرگ انتخاب کنید. آن را با مخلوط گلدان با کیفیت بالا، کود آهسته رهش پر کنید و حبه های سیر را با قسمت نوک تیز رو به بالا در مخلوط قرار دهید. گلدان را در مکانی با شش ساعت نور مستقیم خورشید قرار دهید، خاک را مرطوب اما نه خیس نگه دارید.

هرس

بسیاری از پرورش دهندگان سیر توصیه می نمایند که ساقه های گل سیر را به محض اینکه آغاز به پیچ خوردن می نمایند، قطع کنید تا انرژی برای پیازها حفظ گردد. بعضی دیگر ترجیح می دهند ساقه ها را دست نخورده بگذارند زیرا احساس می نمایند به پیازها در انبار یاری می نماید. بعضی دیگر رویکرد میانه ای را در پیش می گیرند و ساقه ها را قبل از چوبی شدن، زمانی که هنوز برای پخت وپز مناسب هستند، قطع می نمایند.

تکثیر سیر

هیچ چیز آسان تر از تکثیر سیر نیست. به سادگی چند پیاز با کیفیت بالا را کنار بگذارید تا در فصل بعد در زمین یا در گلدان بکارید. پیازها را برای کاشت مجدد در دمای اتاق و با رطوبت نسبتاً بالای حدود 70 درصد نگهداری کنید.

زمستان گذرانی

سیر کاشته شده در پاییز به طور طبیعی زمستان گذرانی می نماید تا برای برداشت بهار یا تابستان آماده گردد. برترین راه برای زمستان گذرانی گیاهان سیر، آبیاری خوب گیاهان پس از کاشت و سپس پوشاندن آن ها با 15 سانتی متر مالچ کاه است. مالچ، خاک را مرطوب نگه می دارد، از بالا آمدن خاک جلوگیری می نماید و از رشد علف های هرز بهاری جلوگیری می نماید.

آفات و بیماری های رایج گیاه

با اینکه سیر محصولی نسبتاً مقاوم است، اما در طول عمر خود با چند آفت و بیماری روبرو می گردد:

  • نماتدها: نماتدها می توانند یک مشکل مزمن برای سیر باشند. این موجودات میکروسکوپی شبیه کرم در داخل گیاه سیر زندگی می نمایند، از آن تغذیه نموده و در همان حین فراوریمثل می نمایند. نماتدها برای بقا به آب احتیاج ندارند و می توانند چندین سال در خاک اطراف زنده بمانند. یک آلودگی نماتدی ممکن است برای چندین فصل بدون آسیب جدی تجمع یابد و سپس به یکباره کل محصول را از بین ببرد. برای کنترل نماتدها، کوشش کنید از بذر سالم بهره ببرید، گیاهان در حال رشد را مرتب آنالیز کنید و هر گیاهی که بیمار به نظر می رسد را حذف کنید.
  • تریپس های پیاز: تریپس ها نیز از جمله آفات معروف سیر هستند. این آفات دارای دهانی خراش دهنده و مکنده هستند که ابتدا به برگ ها آسیب می رسانند و سپس شیره گیاه را می مکند. آسیب شدید می تواند باعث پژمردگی و مرگ گیاه سیر گردد. برای کنترل تریپس ها، منطقه ها را از مالچ های مرطوب که محل مناسبی برای فراوریمثل آن ها هستند پاک نگه دارید و از تله های چسبنده برای شکار این حشرات بهره ببرید.
  • قارچ سفیدک ریشه (White rot fungus): این قارچ معمولاً در اواسط فصل رشد ظاهر می گردد و یکی از جدی ترین بیماری هایی است که سیر با آن روبرو می گردد. این قارچ، گیاهان را آلوده نموده، برگ ها را زرد می نماید و باعث پژمردگی و خشک شدن آن ها می گردد. با پوسیدن ریشه ها، گیاهان آلوده به راحتی از خاک جدا می شوند. مطمئن شوید که حبه های خود را از منابع معتبر و عاری از بیماری تهیه می کنید، زیرا اگر یک مزرعه به قارچ سفیدک ریشه آلوده گردد، ممکن است چندین دهه طول بکشد تا عفونت به طور کامل از بین برود.

کلام پایانی

سیر امروزه بیش از هر زمان دیگری محبوب است و علت خوبی هم برای آن وجود دارد: سیر سرشار از طعم است و برای باغبان های تازه کار به راحتی قابل پرورش است که آن را به گزینه ای ایده آل برای ورود به کشت محصولات خوراکی تبدیل می نماید. تقریباً غیرممکن است که در اولین کوشش خود برداشت خوبی نداشته باشید، به شرطی که شرایط حداقلی لازم را فراهم کنید. بنابراین کاشت سیر آسان است ولی مانند کاشت هر گیاه دیگری به صبوری احتیاج دارد.

منبع: thespruce

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 28 اردیبهشت 1404 بروزرسانی: 28 اردیبهشت 1404 گردآورنده: 3napix.ir شناسه مطلب: 2534

به "آموزش گام به گام کاشت و پرورش سیر در خانه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آموزش گام به گام کاشت و پرورش سیر در خانه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید