درز انقطاع چیست

به گزارش مجله عکسها، تمامی ساختمان ها تا حدودی در جای خود ثابت و از لحاظ حرکت محدود شده هستند. این محدودیت ها با لرزش های ایجاد شده باعث اعمال تنش به ساختمان می شوند. به همین منظور و در جهت جلوگیری از آسیب وارد کردن ساختمان های مجاور به هم در اثر لرزش های ایجاد شده، یک فاصله معین در نظر گرفته شده است که به درز انقطاع معروف است.

درز انقطاع چیست

درز انقطاع چیست؟

درز انقطاع فضایی است که به منظور جدا کردن ساختمان های بیش از 12 متر ارتفاع یا 4 طبقه طراحی شده است و از برخورد دو ساختمان در هنگام زلزله و ایجاد آسیب مضاعف توسط ضربه ساختمان ها به هم جلوگیری می نماید. این درز در تراز هر طبقه باید حداقل برابر با 100/1 ارتفاع آن تراز از روی شالوده باشد.

محاسبه درز انقطاع

در محاسبه درز انقطاع باید فاکتور های مختلفی را مدنظر قرار داد که یکی از مهم ترین آن ها ارتفاع ساختمان است. بر اساس استاندارد 2800 محاسبه برای ساختمان هایی تا 8 طبقه یا کمتر و بیشتر از 8 طبقه متفاوت محاسبه می گردد.

محاسبه درز انقطاع در ساختمان های 8 طبقه و کمتر

بر اساس ضوابط مربوط به درز انقطاع که در استاندارد 2800 مطرح شده است، ساختمان ها باید با پیش بینی درز انقطاع از یکدیگر فاصله مشخصی داشته باشند. بدین منظور ساختمان های تا هشت طبقه یا کمتر باید فاصله هر طبقه از مرز زمین کناری حداقل 5 هزارم ارتفاع آن طبقه از روی تراز پایه باشد. محاسبه این مقدار با استفاده از فرمول زیر صورت می گیرد.

محاسبه درز انقطاع برای ساختمان های بیشتر از 8 طبقه

بر اساس اصول استاندارد 2800، در ساختمان با اهمیت زیاد و خیلی زیاد یا ساختمان های بیشتر از 8 طبقه، درز انقطاع میان دو سازه مجاور باید به وسیله تغییر مکان جانبی غیرخطی طرح در طبقه و با در نظر دریافت پی دلتا محاسبه گردد. به این ترتیب، پس از محاسبه این تغییر مکان برای هر دو سازه یا ساختمان می توان از جذر مجموع مربعات دو عدد به دست آمده برای محاسبه درز انقطاع استفاده کرد. بدین منظور می توان از فرمول زیر استفاده کرد.

محاسبه درز انقطاع در حالت های خاص

در حالتی که مشخصات ساختمان مجاور در دسترس نباشد و یا اصلاً ساختمانی وجود نداشته باشد، حداقل فاصله هر طبقه ساختمان از زمین مجاور باید برابر با 70 درصد مقدار تغییر مکان جانبی غیرخطی طرح در نظر گرفته گردد. برای این حالت می توان از فرمول زیر استفاده کرد.

نکات و توصیه های لازم در درز انقطاع

  1. بهتر است که درز انقطاع هم در پلان های معماری و سایت پلان و هم پلان های تیر ریزی سازه ودر جزییات خاص مربوطه نشان داده گردد تا از اجرای آن اطمینان حاصل کرد.
  2. به ابعاد ستون ها از پایین تا بالای ساختمان و به ویژه آن دسته از ستون هایی که ابعاد آن ها تا بالا به صورت پیوسته و یکسره ادامه پیدا می نماید توجه گردد. در مورد این نوع از ستون ها و یا دیوارهای برشی باید میزان فاصله درز انقطاع در کلیه طبقه ها از پایین تأمین گردد.
  3. علاوه بر این ساختمان هایی که در طبقات پایین دارای دیواره های اول هستند نیز باید بسیار مورد توجه قرار بگیرند. در این گونه از ساختمان ها باید درز انقطاع در طبقه دارای دیواره های مطابق جزئیات واحد ایستایی اجرا گردد.
  4. اهمیت اجرای درز انقطاع بسیار زیاد است به طوری که گاهی اداره ثبت و شهرداری ها نیز جهت مساحت زیر بنای ساختمان به این موضوع توجه خاصی می نمایند.
  5. در حالتی که ساختمان مجاور و کناری ملک مورد نظر درز انقطاع را رعایت نکرده باشد ناظر ساختمان که در حال احداث است باید تمامی ملاحظات فنی و حقوقی لازم را قبل از اجرای کار در نظر بگیرد.

انواع دیگر درزها

درزهای اجرایی

درزهای اجرایی یا درزهای ساخت به طور کلی در جهت تسهیل بتن ریزی و با توجه به محدودیت های موجود در رابطه با حجم بتن ریزی در نظر گرفته می شوند. در این نوع از درز ها باید پیوستگی میان بتن و آرماتور در دو قسمت مجاور به صورت کامل حفظ گردد. به طور کلی توقف در عملیات بتن ریزی و متعاقباً سخت شدن بتن موجب ایجاد درز نوع ساخت می گردد. در صورتی که زمان توقف عملیات بتن ریزی از 30 دقیقه بیشتر گردد باید تشکیل درز اجرایی را در نظر گرفت، مگر اینکه تخمیری بدون به شیوه ای به آن بازگردانده گردد.

درزهای انقباضی

این نوع از درز ها که در واقع نوعی از درزهای حرکتی هستند در جهت جلوگیری از ایجاد ترک های ناشی از جمع شدگی بتن در نظر گرفته می شوند. در صورت اجرای نامناسب و یا عدم اجرای درزهای انقباضی در سطوح پیاده روهای یا دیوارهای بتنی ترک هایی به وجود خواهند آمد. درزهای انقباضی در واقع باعث می شوند که انقباض دو طرف درز در محل درز متمرکز گردد.

درزهای انبساطی

به طور کلی درزهای انبساطی که نوعی از درزهای حرکتی هستند برای ایجاد امکان انقباض و انبساط تعمیر شده در اثر تغییرات درجه حرارت تعبیه شده است. عدم در نظر دریافت درزهای انبساطی در نقاط مختلف ساختمان موجب ایجاد ترک خوردگی هایی در اثر تغییرات درجه حرارت می گردد.

درزهای کنترل

انبساط و انقباض در بتن به دلیل تغییرات بتن و دما موجب اعمال استرس و تنش هایی می گردد که به طور کلی موجب کاهش مقاومت بتن می گردد و نهایتاً به ترک خوردگی آن می انجامد. برای حل این مشکل از درز های کنترل استفاده می گردد.

درزهای نشست

از این نوع از درز ها برای ممانعت از ایجاد نشست های نامساوی دو ساختمان مجاور که دارای مشخصاتی کاملاً متفاوت از یکدیگر هستند استفاده می گردد.

مواد مناسب برای پر کردن درزها

این مواد پرنماینده که فیلر نیز نامیده می شوند ممکن است که حاوی الیاف گیاهی، لاستیک، ترکیبات آسفالتی، چوب پنبه و مواردی که دارای حالت انعطافی و ارتجاعی هستند باشد. در حالت ایده آل مواد به کار رفته به عنوان مواد پرنماینده درزها باید دارای ویژگی های زیر باشد:

  • جای گیری و شکل گیری در درزها
  • داشتن امکان انعطاف و ارتجاع
  • عدم امکان اتصال با درز
  • داشتن دوام و ماندگاری بالا
منبع: ویکی ساختمان
انتشار: 4 تیر 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: 3napix.ir شناسه مطلب: 1063

به "درز انقطاع چیست" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "درز انقطاع چیست"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید